Blog

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019 – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ (4) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 με τις αλλαγές στο χάρτη των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή οδεύουν προς νομοθέτηση.

Οι μέχρι τώρα νομοθετημένες αλλαγές καθώς και άλλες αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα αποτυπωθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 καθώς και τα Μηχανογραφικά Δελτία των επόμενων χρόνων που αφορούν στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών οικονομίας & πληροφορικής, είναι οι εξής:

(Οι αλλαγές  θα προκύψουν κυρίως από μετεξέλιξη καταργούμενων τμημάτων ΤΕΙ αλλά και μέσα από την ίδρυση κάποιων νέων τμημάτων)

Α. Δύο τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, προερχόμενα από αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ:
– Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα)
– Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Πρέβεζα)

Β. Τέσσερα τμήματα σε αντικείμενα Οικονομίας-Διοίκησης:

Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα)
Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Άμφισσα)
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στο Ε.Κ.Π.Α (Αθήνα)
– Πιθανότατα θα ενταχθεί στο 4ο Επιστ. Πεδίο και το νέο τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Ε.Κ.Π.Α., με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας

Γ. Τρία τμήματα (προερχόμενα από ΤΕΙ) και μια εισαγωγική κατεύθυνση, στα αντικείμενα της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Τεχνολογιών:

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα). Στο ίδιο αντικείμενο, σημειώνεται η μετονομασία του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία).
Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αργοστόλι)
– Πιθανότατα θα ενταχθεί και στο 4ο Επιστ. Πεδίο και το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα)

Επίσης, στο υπάρχον τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τις δύο Εισαγωγικές Κατευθύνσεις που δημιουργούνται, η Εισ. Κατεύθυνση Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών εντάσσεται και στο 4ο Επιστ. Πεδίο.

Δ. Τρία τμήματα στον ευρύτερο τομέα Γεωπονίας – Τροφίμων:

Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, στο Ε.Κ.Π.Α. (Ψαχνά)
Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Θήβα) , (προέρχεται από τμήματα ΤΕΙ).
– Επίσης πιθανότατα θα ενταχθεί και στο 4ο Επιστ. Πεδίο, το νέο τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Καρδίτσα) , με διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα (προέρχεται από τμήματα ΤΕΙ).

Ε. Τρία νέα τμήματα που εντάσσονται σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία:

Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων [/b](Άρτα)[/b], με διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα (προέρχεται από ΤΕΙ)
Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιωάννινα) , προέρχεται από ΤΕΙ)
– Δεδομένου ότι όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα εντάσσονται σε όλα τα Επιστ. Πεδία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ενταχθεί και στο 4ο Επιστ. Πεδίο, το νέο-ιδρυόμενο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Ε.Κ.Π.Α. με έδρα την Αθήνα (θα προέλθει από την από την κατάτμηση του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου)

Ζ. Δύο σχολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. -Ελ.ΑΚΤ.):
– Δοκίμων Σημαιοφόρων.
– Λιμενοφυλάκων.

Ζ. Επίσης εντάσσεται και στο 4ο Επιστ. Πεδίο, το υπάρχον τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο είναι ήδη ενταγμένο στο 2ο Επιστ. Πεδίο.

Η. Τέλος, τα επόμενα χρόνια στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα ιδρυθούν και θα ενταχθούν στο 4ο Επιστ. Πεδίο:

Την περίοδο 2020-21, τα τμήματα:
Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Άμφισα)
Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, στο ΕΚΠΑ (Ψαχνά)

Την περίοδο 2021-22, τρία τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο:
Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)
– Τουρισμού (Κέρκυρα)
– Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)
, προέρχεται από ΤΕΙ)

Εκτός από τα παραπάνω θα ενταχθούν στο 4ο Επιστ. Πεδίο και άλλα πανεπιστημιακά τμήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση των υπόλοιπων ΤΕΙ της χώρας. Ήδη δόθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη “συνέργεια” τριών ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.