Blog

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019 – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ (3) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 με τις αλλαγές στο χάρτη των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή οδεύουν προς νομοθέτηση.

Οι μέχρι τώρα νομοθετημένες αλλαγές καθώς και άλλες αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα αποτυπωθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 καθώς και τα Μηχανογραφικά Δελτία των επόμενων χρόνων που αφορούν στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, είναι οι εξής:

(Οι αλλαγές  θα προκύψουν κυρίως από μετεξέλιξη καταργούμενων τμημάτων ΤΕΙ αλλά και μέσα από την ίδρυση κάποιων νέων τμημάτων)

Α. Στο αντικείμενο της Υγείας ιδρύονται 4 νέα τμήματα, , τα τμήματα:

Νοσηλευτικής (δύο τμήματα): Το ένα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και το δεύτερο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
Λογοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
Φυσικοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Β. Στον ευρύτερο αντικείμενο Γεωπονίας – Τροφίμων – Διατροφής θα υπάρχουν επτά νέα τμήματα, όλα προερχόμενα από τμήματα ΤΕΙ:

Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, με διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας .
Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου.
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με έδρα το Αργοστόλι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος .
Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τα Τρίκαλα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας.
Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με έδρα το Καρπενήσι, με διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Φυτών
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Σημειώνεται επίσης ότι, στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, το τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνων μετονομάζεται σε τμήμα Ζωικής Παραγωγής.

Γ. Στο Μηχανογραφικό του 2019 θα υπάρχει το νέο τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, με έδρα τη Ζάκυνθο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου.

Δ. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο εντάσσονται, όπως σε όλα τα Επιστ. Πεδία και τα εξής νέοιδρυόμενα τμήματα:

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (προέρχεται από το τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου).
Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών, με διάρκεια σπουδών 10 εξάμηνα (προέρχεται από το τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου).
– Δεδομένου ότι όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα εντάσσονται σε όλα τα Επιστ. Πεδία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ενταχθεί στο 3ο Επιστ. Πεδίο και το νεοιδρυόμενο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Ε.Κ.Π.Α. με έδρα την Αθήνα (θα προέλθει από την από την κατάτμηση του τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου).

Τα επόμενα χρόνια θα ιδρυθούν και θα ενταχθούν στο 3ο Επιστ. Πεδίο:

Την περίοδο 2020-21 τα τμήματα:
Διατροφής και Διαιτολογίας, στο Ε.Κ.Π.Α. , με έδρα τα Ψαχνά, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας.
Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής.
Λογοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Την περίοδο 2021-22 τα τμήματα:
Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με έδρα την Άρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου.
Εθνομουσικολογίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τμήμα, με έδρα το Ληξούρι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών και θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα Επιστ. Πεδία. Το τμήμα θα προέλθει από το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα το Αργοστόλι.