Blog

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019 – ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ (1) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

10 – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

[Αλλαγές που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή οδεύουν προς νομοθέτηση]

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 με τις αλλαγές στο χάρτη των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή οδεύουν προς νομοθέτηση.

Οι μέχρι τώρα νομοθετημένες αλλαγές καθώς και άλλες αλλαγές στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα αποτυπωθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 καθώς και τα Μηχανογραφικά Δελτία των επόμενων χρόνων που αφορούν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, είναι οι εξής:

 

(Οι αλλαγές  θα προκύψουν κυρίως από μετεξέλιξη καταργούμενων τμημάτων ΤΕΙ αλλά και μέσα από την ίδρυση κάποιων νέων τμημάτων)

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) ιδρύονται και εντάσσονται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών τα τμήματα:
Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα.
Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας.

Επίσης το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Ε.Κ.Π.Α. κατατέμνεται στα εξής νέα τμήματα, με έδρα την Αθήνα, τα οποία εντάσσονται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου:
Φιλοσοφίας.
Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται και εντάσσονται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, τα εξής τμήματα:
Ψυχολογίας.
Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Το τμήμα προέρχεται από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, του ΤΕΙ Ηπείρου.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο ιδρύεται και εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών, τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας. Οι σπουδές στο τμήμα αυτό θα διαρκούν 10 εξάμηνα. Το τμήμα προέρχεται από το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Επίσης στο Παν. Ιωαννίνων το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παν. Ιωαννίνων μετονομάζεται σε τμήμα Φιλοσοφίας.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται, με έδρα τον Βόλο και εντάσσονται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών τα τμήματα:
Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών.
Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύεται το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα το Αργοστόλι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής. Το τμήμα προέρχεται από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα το Αργοστόλι.

Επίσης από το 2019 εντάσσονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο του Μηχανογραφικού Δελτίου:
– Οι Σχολές Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,
– Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπ. Μακεδονίας, το οποίο λειτουργεί και είναι ήδη ενταγμένο το 4ο Επιστ. Πεδίο.

Τέλος, τα επόμενα χρόνια θα ιδρυθούν και θα ενταχθούν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο:

Την περίοδο 2020-21, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τμήματα:

Ψυχολογίας, με έδρα τον Βόλο (θα ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών).
Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (θα ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών).

Την περίοδο 2021-22:

– Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το τμήμα Εθνομουσικολογίας, με έδρα την πόλη του Ληξουρίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Το τμήμα θα προέλθει από το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα το Αργοστόλι.

– Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.